Захист квітучих садів та інших рослин від весняних заморозків

Главная » База знаний » Органическое земледелие » Защита растений » Захист квітучих садів та інших рослин від весняних заморозків

Захист квітучих садів та інших рослин від весняних заморозківТак вже повелося, що із року в рік, як тільки зацвіли абрикоси, персики та інші кісточкові, обов’язково місцями проходять заморозки, які пошкоджують суцвіття, а інколи їх покриває навіть сніг. Дуже часто пошкоджуються заморозками суцвіття фундука і кизилу, які зацвітають найпершими. І ваш майбутній врожай цілком залежить від того – попали дерева під заморозок чи ні. Якоюсь мірою заморозки можуть пошкодити суцвіття яблунь, груш, плодовоягідних кущів та надранніх і ранніх сортів полуниці. В агроуніверситетах і технікумах майбутнім агрономам рекомендують для захисту від заморозків використовувати окурювання садів димом і обприскування рослин водою. Але це доволі трудомісткі процеси.

Дещо покращилась ситуація, коли з’явились туманоутворювачі. Порівняно з димом і обприскуванням водою туман значно краще захищає рослини від заморозків і сам процес менш трудомісткий, але високозатратний. Електричні і бензинові туманоутворювачі – це недешеве задоволення.

Захист квітучих садів та інших рослин від весняних заморозківСолідний прорив вперед був зроблений з появою рідкого органічного добрива Ріверм, яке визнано кращим і найуніверсальнішим серед існуючих препаратів для органічного землеробства. Суттєво посилить протистояння заморозкам обприскування дерев та кущів 3% розчином органічного добрива Ріверм за 5–7 днів до цвітіння. Після обробки препаратом між волосками кореневої системи і поверхнею листочків та суцвіть створюється електронна ціпочка із «+» і «-», яка не дає випаровуватись воді та замерзнути. Діє Ріверм протягом 7-ми діб. Температура розчину 18–22°С. Перед застосуванням ємкість з препаратом Ріверм необхідно добре потрусити, щоб збовтати рідину. Тару (емальоване чи пластикове відро, каструлю тощо) наповніть чистою водою і додайте в неї препарат Ріверм із розрахунку 300 мл на 10 л води. Варто завжди пам’ятати, що Ріверм заливають у воду, а не навпаки. При цьому вміст розчину не можна перемішувати протягом 10–15 хвилин. Через 10–15 хвилин можна приступати до обприскування рослин. Робочий розчин перемішувати не потрібно. Обприскування проводять кожні 7 днів до тих пір поки не зникне загроза заморозків.

По полуниці застосовують препарат Ріверм в комплексі з агроволокном щільністю 30 г/м2.

Препарат Ріверм не тільки захищає рослини від заморозку, а і стимулює їх розвиток, сприяючи накопиченню азоту в ґрунті навколо кореневої системи, суттєво покращує смакові якості врожаю та продовжує термін його збереження. Його можна застосовувати навіть в період масового льоту бджіл. Це не тільки не зашкодить бджолам, а і сприятиме покращенню їх імунної системи.

 

В.Тарасюк
головний редактор журналу «Агросвіт України»

Поделиться информацией в соцсетях и мессенджерах:

Похожие статьи

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

В нашем магазине:

Прокрутить вверх

Вход на сайт